Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Νύφη vs πεθερά

Η νύφη, η πεθερά και η προγραμματισμένη κόντρα Για όλα φταίει η γυναικεία φύση
Αν έχετε μία πεθερά που σας τρελαίνει, αν οι γιορτές και τα οικογενειακά τραπέζια είναι ένα βασανιστήριο και μόνο στη σκέψη ότι θα τη δείτε και αν θεωρείτε ότι βάζει λόγια στο σύζυγό σας εναντίον σας, ηρεμήστε... Δεν είστε ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία που ζει αυτό τον εφιάλτη και καμία γυναίκα δεν πρόκειται να σταματήσει να τον ζει στο πέρασμα των αιώνων!
Πολύ απλά και σύμφωνα με έρευνες, πεθερές και νύφες είναι εκ φύσεως προγραμματισμένες να μην έχουν αυτό που θα λέγαμε ιδανική σχέση.
Ήδη από το 1954 και μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε τότε μόλις 1 στις 4 γυναίκες έδειχνε δείγματα συμπάθειας για την πεθερά της. Παρόμοια ήταν και τα αποτελέσματα ακόμα μίας έρευνας, του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ αυτή τη φορά, η οποία πραγματοποιήθηκε σε διάστημα 2 δεκαετιών και έδειξε ότι τα 2/3 των γυναικών παραπονέθηκαν για τη σχέση με την πεθερά τους. Η ψυχολόγος Τέρρι Άπτερ, που είχε και την ευθύνη της έρευνας, εξηγεί: « Η διαμάχη πυροδοτείται από την αίσθηση που έχει κάθε μια από τις δύο γυναίκες πως η άλλη την υποτιμά ή την κριτικάρει κακόβουλα. Πάντως, αυτή η κοινή αίσθηση δεν έχει να κάνει τόσο με τις συμπεριφορές της νύφης ή της πεθεράς, όσο με κάποια υπάρχοντα γυναικεία στερεότυπα που ελάχιστες από εμάς καταφέρνουν να ξεπεράσουν εντελώς».


Ενώ στη συνέχεια αναφέρει τα συγκεκριμένα στερεότυπα και τα αναλύει:


1) Τόσο η σύζυγος όσο και η πεθερά διεκδικούν τον ίδιο ρόλο μέσα στην οικογένεια. Αυτό της νοικοκυράς και της πρώτης κυρίας. Είναι φυσικό λοιπόν να υπάρχουν συγκρούσεις στη διεκδίκηση αυτή καθώς αντί η μία να μαθαίνει από την άλλη, λειτουργούν ανταγωνιστικά με αποτέλεσμα τις κακές μεταξύ τους σχέσεις.


2) Η καχυποψία είναι ακόμα ένα στερεότυπο. Όσο μοντέρνα και να είναι μία πεθερά, πάντα η νύφη θα θεωρεί ότι την κριτικάρει για τον τρόπο που μαγειρεύει, ντύνεται ή μεγαλώνει τα παιδιά. Από την άλλη, πάντα η πεθερά θα περιμένει το λάθος της νύφης και θα είναι εκεί για να το υποδείξει με την πρώτη ευκαιρία.


3) Η πεθερά πάντα έχει την τάση να συμβουλεύει τη νύφη και να τις κάνει υποδείξεις. Σε περίπτωση που οι συμβουλές δεν απορριφθούν αλλά υιοθετηθούν απλά με διαφορετικό τρόπο και προσαρμοσμένο στα σύγχρονα δεδομένα, η «παλιά καραβάνα» το εκλαμβάνει ως απόρριψη των γνώσεών της με αποτέλεσμα τις συγκρούσεις.


4) Η διεκδίκηση του ίδιου άντρα είναι ίσως το σημαντικότερο από τα στερεότυπα. Τόσο η πεθερά όσο και η νύφη, αγαπούν τον ίδιο άντρα, με διαφορετικό τρόπο βέβαια, και απαιτούν για εκείνον η καθεμία να είναι η μοναδική γυναίκα στην καρδιά του. Και όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει όταν δύο γυναίκες τίθενται αντιμέτωπες!


queen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου